Szarmadzag vitafóruma! Szólj be!

A célom, hogy olyan blogot indítsak, ami nem csak az életemben történt dolgokról és azok megéléséről szól. Célom az volt, hogy saját személyiségemet formáljam, hogy közelebb kerüljek az emberek gondolataihoz. Szeretném, ha egyes cikkeimhez hozzászólnátok vagy esetlegesen szavaznátok. Köszönöm!

Friss topikok

  • zsirosdeszka: A népnek kenyér kell és cirkusz. Az elmúlt napokban megszámolatlan körüzenetet kaptam, ami arról t... (2010.07.02. 13:49) SEGÍTSÉG! Ingyen vagy pénzért?
  • fecccó: Találtam egy érdekes és friss autós témákkal jelentkező blogot. best-auto.hu/news.php?c=1 (2010.05.31. 14:42) Ki cigány? Ki roma?
  • lancelotbéka: Elég egyértelmű szerintem a definíció,a többi vicclapba illő belemagyarázás... (2010.02.06. 12:40) Női fogorvos
  • Taticsa: Hali! Szerintem egy kézfogást azért elutasítani, mert nem szeretünk valakit, az bunkóság. Ez egy k... (2010.01.21. 14:23) Aki elutasító, az bunkó, vagy csak elutasító?

Linkblog

Archívum

SEGÍTSÉG! Ingyen vagy pénzért?

2010.01.26. 09:05 Szarmadzag

Néha szembetalálom magam azzal a problémával, hogy én sem tudom eldönteni, hogy amit segítségként felajánlok, azt pénzért vagy ingyen gondolom-e. Úgyanis ugyanazt a szót használom akkor is ha ingyen és akkor is ha pénzért segítenék valakin.
Ha te azt hallod hogy "segítek neked" te mire gondolsz? A segítségért kérnek pénzt?

Ezen gondolkodván merítettem néhány példát az életből.

Szerintem bizonyára mindenki elcsodálkozna, ha a pénzt kérne vagy pénzt fogadna el egy szülő azért, mert a gyermekének segít a házi feladat elkészítésében. Bizonyára az is érdekes szituáció lehet, ha a gyermek kér pénzt a szülőtől, mert levitte a szemetet. Ebben az esetben biztos vagyok abban, hogy a segítséget nem pénzért adjuk.

No de mi történik akkor, amikor az autóval lerobbanunk és felhívjuk valamelyik autómentő szolgáltatást, hogy egy kis segítséget kérjünk. Ha az autómentős nem a családtagunk, barátunk, rokonunk, akkor bizonyára mi sem gondolhatjuk komolyan, hogy ingyen fog eljönni megjavítani vagy elszállítani az autót.
A két említett példa arra enged következtetni, hogy a segítség csak akkor lehet ingyenes, ha azt barátunktól vagy hozzátartozónktól kapjuk. No de akkor keverjük meg egy kicsit a dolgot.
Vegyük például az alábbi szituációt: balesetet szenvedek az úton, és láthatólag nem életveszélyes a sérülés, csak jó lenne, ha valaki bekötné a kezem, vagy felhívná a családtagjaimat, vagy apró dolgokban segítene. Ezért a segítségért szerintem senki nem várhat el pénzt és én sem fogadnék el semmit.

Vagy ha átsegítünk egy idős embert az úton, azért sem szoktunk elkérni pénzt.

De akkor mi az, ami egyértelműen behatárolhatja azt, hogy a segítség ingyen vagy pénzért van?

Bizonyára függ attól is, hogy a segítséggel életet mentek-e, vagy csak egy kisebb kellemetlenségtől óvom meg a segítségért kiáltót. Na ha ez ilyen egyszerü lenne, akkor most tudnénk válaszolni az első kérdésre. A kisdiák életveszélyben van a házi feladat kapcsán? Akkor miért nem fizet?

Na de hogy egy kicsit oldjuk a nagy elmélkedést, megosztok veletek egy viccet ebben a témában:
 

A Balaton partján kétségbeesésében ugrál egy kövér ember:
- Segítség, segítség! A feleségem belefullad a vízbe! Aki kimenti, annak adok százezer forintot!
Egy fiatalember gyorsan beugrik a vízbe, odaúszik a fuldoklóhoz, nagy nehezen a partra viszi a nőt.
- Kérem a jutalmat!
A kövér megnézi a kimentettet:
- Ez nem is a feleségem, hanem az anyósom!
Mire a fiatalember szomorúan:
- Nagyon sajnálom. Akkor mennyivel tartozom?

 

1 komment

Címkék: ingyen vicc segítség vita pénzért vitázni vitázzunk segítségen

A bejegyzés trackback címe:

https://vitazzunk.blog.hu/api/trackback/id/tr471702860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsirosdeszka 2010.07.02. 13:49:06

A népnek kenyér kell és cirkusz. Az elmúlt napokban megszámolatlan körüzenetet kaptam, ami arról tanúskodik, hogy a nép egyszerű gyermekei nemes cél érdekében hajlandóak lemondani a cirkuszról. Az árvízkárosultak javára felajánlották, hogy nem kérnek idén tűzijátékot. Olvasom az újságokat, nézem a televíziót, falom a blogok, hírportálok írásait. 2-7 milliós havi fizetésekről olvasok egyes honpolgáraink vonatkozásában. A környezetemben jelentős számú ismerősöm, barátom egész évben nem keres ennyit. Honfitársaimról, akik ezt az elképzelhetetlen mennyiségű pénzt újabb és újabb ingatlanokba fektetik, külföldi bankszámlákra menekítik. A szerzés öröme. A kuporgatás a gyűjtögetés élménye. Feltételezem, kéjes örömmel készítenek időről időre számvetést, mennyi mindent sikerült ismét összeharácsolni. Történelmi tanulmányaimból rémlik egy igaz nagy magyar emléke, (Széchenyi István), aki egy évi jövedelmét ajánlotta fel egy általa nemesnek vélt cél érdekébe. Úgy emlékszem felajánlását a nemzet üdvére tette, nem a saját vagyonát gyarapította vele. A nép egyszerű gyermekei tettek egy nagyvonalú felajánlást. Nekik semmibe sem kerül. "Idén nem kérünk cirkuszt." Ennyi. A kormány kivár, még nem döntött, hogy lesze-e augusztusban tűzijáték. Persze valaki a brancsból, jó pénzért szolgáltatta volna ezt a szórakozást, és a cimbi most elesik a létől, ha nincs rá állami megrendelés. Hagyjuk is ezt a témát. Én ugyanis valami olyat olvastam volna szívesebben, hogy hazánkban azok a "mágnások" akiknek a havi fizetése meghaladja az egymillió forintot, létre hoznának egy számlát, amire az egymillión felüli összeget nagyvonalúan ráutalnák az árvízkárosultak javára. Istenem, mi történne? Ebben az évben nem vennének egy újabb ingatlant? Pár millióval kevesebb gyűlne a svájci bankszámlán? Ez a gondolatom tegnap fogant meg a kobakomban. Nem küldöm körbe kitörlésre szánt körüzenet formájába. Azonban aki megtisztelt a türelmével, hogy végigolvasta, klikkeljen mág rá az "én is megosztom" ikonra. Köszi
süti beállítások módosítása